HTML

Ablak Ajtó Ablakabb

Blogolni kell, avagy: "Blogolare necesse est" Ablak, ajtó és árnyékoló témában meglehetősen sok tapasztalatomat igyekszem közkinccsé tenni itt.

Friss topikok

Linkblog

2009.11.28. 10:25 Ablakos Ő szintén

Ablak(abb) technikai tudnivalók avagy: ablaktechnika

MÉRETEZÉS:

- Alaprajzról

Az esetben a rajzon szereplő NÉVLEGES NYÍLÁSMÉRET PONTOS KIALAKÍTÁSA szükséges (egyszerű képlettel: 120 * 150 cm = 120 *150 cm), melyből a beépítéshez szükséges illesztési hézagokat és a párkányfogadót minden esetben levonjuk a gyártási méret kialakításához. Ezt a méretezési módszert a következő esetben használhatjuk:

-         Sürgős megrendelés

-         Pontos építőipari előkészítő

-         Vevői felelősségvállalás a méretpontosságot illetően.

- Helyszíni felmérés:

Cégünk a beépítéssel megrendelt nyílászárók felmérését felelősségvállalással elvégzi, melyhez a következő feltételek mindegyike szükséges:

-         Méretvételi hely végleges, beépítés előtti állapota (a felmérés és a beépítés között további nyílásméretet érintő munka nem történhet.

-         Métervonal dokumentálható (fotózható) elhelyezése a nyílászárók mellett

-         Hozzáférhető és egyértelműen látható felületeket tudunk felelősséggel felmérni

-         Vevői, vagy a vevő megbízottja általi döntés szükséges a rajzokról többnyire hiányzó nyitásirányok meghatározásához, amihez mi csak tanáccsal segíthetünk.

- Régi nyílászárók felmérése:

Meglévő nyílászárók cseréjéhez néhány esetben csak tapasztalati úton tudunk mérni. Ez okozhat időnként méretpontatlanságot, amit helyszíni falvéséssel díjmentesen, toldózással, vagy újragyártással pedig díjazás ellenében tudunk korrigálni. Ez kiküszöbölni a következő módon lehet:

-         A felméréshez való teljes hozzáférés biztosítása, ami azt is jelenti, hogy a nyílászáró burkolatát meg kell bontani, vagy fúrni, ami maradandó károsodást okozhat az adott szerkezetben

-         A felméréskor a vevő feladata előre közölni azt, ha esetleg nem megfelelő számára a tokroncsolásos bontás (pl: szüksége van a régi nyílászáróra), mivel ekkor a mérési és a bontási módszer is változik. Tudni kell, hogy ha a nyílászárót nem sérthetjük meg, akkor a fal fog nagyobb mértékben sérülni!

 

ELŐKÉSZÍTÉS:

- Nyílások kialakítása

-         Szükséges a névleges méretek tartása minden nyílászárónál a kész épület esztétikája miatt is

-         A falazás és áthidalózás eltérítése a vízszinttől és a függőleges iránytól a nyílászáró beépítését nehezíti, vagy lehetetlenné teszi.

-         A Porotherm, vagy hasonló nútféderes tégla kiálló oldalán a „féder” oldalon az normális kialakítás az, ha a féderek a nyílásméretbe belelógnak és azok simára le vannak vágva (nem ütve!!).

-         A parapetmagasság végleges beállítása hőszigetelő téglaépítés esetén ideális esetben vágott saját anyagú téglával történik, a nyílászárók beépítése előtt!

- Eltolt áthidalós nyílások kialakítása (vakolható tokos redőnyhöz)

-         Porotherm áthidalók esetén a belső áthidalót a névleges méretre, a két külső áthidalót ennél magasabbra kell elhelyezni.

-         Monolit áthidalók zsaluzásakor általánosan alkalmazható méret ~15 cm eltolás felfelé és ~24 cm eltolás befelé szigetelés előtt!!

-         Kész eltolás mérete általánosan: Külső kész vakolatsíktól befelé 215 mm, névleges ablakszinttől felfelé 120 mm. Ez a ROMA vakolható redőnyök elhelyezéséhez szükséges méret 240 cm nyílászáró magasságig, valamint ablakméreteknél függőlegesen működő rovarháló fogadási lehetőséggel

-         Ettől eltérő rendszerek eltérő eltolást igényelhetnek.

- Előzetes belső vakolás

-         A nyílászárók beépítése előtt a vakolást körben csak a káváig lehet elvégezni

-         A káva élének kialakítása élvédővel ebben a menetben történhet, amihez a nyílászáró névleges (nyílás) méretéből oldalanként 15 mm-t kell vakolni.

-         A kávát a beépítés előtt vakolni tilos!

- Munkaterület biztosítása

-         A beépítést szilárd, járható talajról tudjuk megkezdeni.

-          A nyílásoknak megközelíthetőnek és zsalutól, áthidaló-rögzítőtől megtisztítottnak kell lennie

-         Egynapos munkánál az épületben való munkához szabad, akadálymentes mozgásra van szükségünk. Értendő itt elsősorban a szakiparok (fűtésszerelés, villanyszerelés, víz-gázszerelés, stb) megfelelő időzítése.

-         Többütemes munkánál az adott ütemhez szükséges hely biztosítását kérjük a folyamatos munka miatt

- Termékőrzés

-         Családi házak esetében elsődleges cél a beépítés napján a ház bezárása. Ha ez nem sikerül, úgy a be nem épített szerkezeteket magunkkal visszük és másnapig megőrizzük.

-         Nagyobb épületek beépítésénél a leszállított nyílászárók a beépítésig az építési területen maradnak. Műszakon kívüli megőrzését ez esetben nem tudjuk vállalni, így az a vevő vagy megbízottjának feladata.

UTÓMUNKÁLATOK:

- PUR hab vágás:

-         A teljesen megkötött feleslegesen kidagadt Poliurethan habot a nyílászáró széleinél csak éles szikével vagy késsel szabad levágni és eltávolítani.

-         TILOS vésővel és kőműves kalapáccsal és egyéb életlen eszközzel való kikaparás!

-         A külső habfelület a hőszigetelés mellett párazárást is segíti, ezért azt lehetőség szerint célszerű vágás nélkül hagyni.

- Nyílászáró takarás:

-         Az utómunkálatok előtt a nyílászárókat takarni szükséges.

-         A gyárilag adott védőfólia a beépítés után csak részleges védelemre alkalmas!

-         A profil védőfóliája nem helyettesíti az utólagos takarást!

-         A nyílászárót (üveget is) teljes felületen meg kell óvni a homokos, meszes szennyeződéstől.

-         A rácsapódott maltert TILOS szárazon eltávolítani! Az csak vízzel lemosva tisztítható.

- Egyéb szakiparok előtti takarás:

-         Az épületben végzett fémipari tevékenységek némelyike (pl: hegesztés, sarokcsiszoló használata) előtt nem elegendő a fóliás takarás, mivel azon a szikra áthatolhat és visszavonhatatlanul károsíthatja az üveget és a profilt is.

-         Ezt megakadályozni elsődlegesen úgy lehet, ha a nyílászárók közelében nem történik hegesztés, köszörülés és sarokcsiszolás.

-         Ha elkerülhetetlen az ilyen jellegű munkák végzése, úgy csak kemény, többrétegű papír, vagy egyéb szilárd védelem alkalmazása megengedett a megkezdés előtt (és nem baj, ha nem gyullad ki…)!

- Káva vakolás:

-         A teljesen megkötött feleslegesen kidagadt Poliurethan hab a nyílászáró széleinél az ablaktok síkjában levágható

-         A káva két oldalán és tetején ~5-10 mm-t (NEM TÖBBET!!) takarhat a vakolat a tok széléből.

-         Toktoldózott nyílászáróknál ez a takarásméret a toktoldó szélén igaz.

-         Helytelen a jelentős vastagságú vakolás, mivel az a szigetelésben nem játszik jelentős szerepet, ugyanakkor megnehezíti az ablak beállítását, nyitását és utólagos redőny ráépítést.

-         A káva alját megfelelően vékony símító vakolattal úgy kell ellátni, hogy az az utólagos párkányozást lehetővé tegye. (lásd lentebb)

- Káva gipszkartonozás (régi ablakok cseréje után):

-         A teljesen megkötött feleslegesen kidagadt Poliurethan hab a nyílászáró széleinél az ablaktok síkjában levágható

-         Különösen utólagos redőnyfelépítés esetén szükséges a nyílászárók széleinek takarását úgy kialakítani, hogy hasonlóan a vakoláshoz, az ne takarjon többet, mint a vakolt eljárásnál. Tehát két oldalt és tetején ~ 5-10 mm

-         A folyamatos szigetelés miatt a gipszkarton mögé salakgyapot, vagy üveggyapot szigetelőpaplan elhelyezése szükséges

-         A nyílászáró káva esztétikája miatt a falsíkkal derékszöget kell a kávának bezárnia.

-         Az ablaktól távolodva a káva semmiképpen nem szűkülhet!

-         Vizes helyiségekben csak zöld (impregnált) karton alkalmazása megengedett!

- Párkány előkészítés

-         A nyílászárók alján cégünk által alapban felszerelt párkányfogadó a párkányok, könyöklők fogadására szolgál.

-         A fogadó elvakolása kívül szakszerűtlen párkányozást von maga után, ami beázáshoz vezethet.

-         Külső és belső oldalon a párkányfogadót ~22-25 mm-en szabadon hagyó, 5°-ban kifelé döntött vakolat elhelyezése ideális. Belül helyettesíthető gipszkartonnal, vagy gipszes vakolattal is.

-         Ez a kialakítás az általános párkányozás 20 mm vastagságú légkamrás, vagy kőpárkány fogadásához megfelelő.

-         Ettől eltérő vastagságú párkány fogadásához az adott vastagság kihagyása szükséges (pl: 9 mm-es habosított párkányhoz ~12-15 mm helyre van szükség)

NYÍLÁSZÁRÓ ÜZEMBE HELYEZÉS:

- Tisztítás:

-         A gyári védőfóliát a beépítés után maximum 90 napon belül el kell távolítani! A tovább rajta maradó fólia a profilra ráéghet és azon maradandó károsodást okozhat.

-         Az utólagos fóliázást jellegétől függően az arra vonatkozó utasítások szerint- de szintén max 90 napon belül el kell távolítani.

-         Az üvegen a gyártó matricáját mielőbb szükséges eltávolítani. Ha ez egyszerű lehúzással nem működik (szétszakad, vagy a ragasztófelület az üvegen marad), akkor csak üvegtisztító penge használata megengedett. TILOS dörzsike, fémszivacs, súrolópaszta és egyéb karcoló anyagok használata!

-         Az üveg egyéb szennyeződéseinek eltávolítása csak vizes tisztítással lehetséges. A száraz és karcoló módszerek az üveg felületét véglegesen károsítják, amit csak üvegcserével lehet megszüntetni.

-         Ha az utómunkálatok során a tok és a szárny közötti üregbe, a vasalatokba, a vízkivezetőbe szennyeződés került, azt szintén ki kell tisztítani, majd a vasalatot finoman meg kell olajozni.

- Működéspróba:

-         A megtisztított nyílászárón a nyíló és/vagy bukó funkciónak finoman, hang- és akadálymentesen kell funkcionálni.

-         Az esetleges nehéz nyitás az adott típushoz szükséges (ablakainknál 4-es) imbuszkulccsal könnyedén beállítható. Ezt cégünk megegyezés szerint a vállalásban elvégzi.

 Végül a google kielégítésére: ablak Győr, nyílászáró Győr, műanyag ablak Győr, műanyag nyílászáró Győr, beltéri ajtó Győr, Bejárati ajtó Győr, győri ablak, győri ablakos :-)

Szólj hozzá!

Címkék: ablak kőműves építőipar nyílászáró méretezés ablakbeépítés


A bejegyzés trackback címe:

https://ablakabb.blog.hu/api/trackback/id/tr531558132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása